Kolonoskopi
Kolonoskopi
Kolonoskopi Nedir?
Kalın bağırsak anüsten başlayarak ince bağırsağa kadar devam eden 1.5-2 metre kadar olan bağırsak kısmıdır.Kalın bağırsağın içinin, bükülebilir fiberoptik bir aletin ucundaki kamera ile direkt olarak gözlenmesi işlemidir. Kolonoskopi sırasında iyi bir inceleme yapılabilmesi için kalın bağırsağın tamamen temizlenmiş olması gerekir. Bu nedenle aşağıda belirtilen ve kolonoskopi öncesinde yapılması gereken işlemleri lütfen dikkatle okuyunuz.
Kolonoskopi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Randevu aldığınız sırada eğer varsa düzenli olarak kullandığınız ilaçları ( Protez kalp kapağı ,kalp yetmezliği, böbrek ve karaciğer hastalığı, ilaç alerjisi, diyabet, tansiyon, bronşit, astım, ilaçları gibi) doktorunuza bildiriniz
- İşlemden 3 gün önce başlayarak ağır, hazmı zor kızarmış gıdalar ve posalı yiyecekler ( sebze, meyve, salatalık, domates, zeytin vb) tüketmeyiniz. Sulu yumuşak gıdalar tüketip, bol su ve meyve suyu içmeye başlayınız.
- İşlemden önceki gün sabah kahvaltı yaptıktan sonra ertesi gün kolonoskopiniz yapılıncaya kadar kesinlikle hiçbir katı gıda almamalı ve gece size doktorunuzun önereceği suyla karıştırılıp içilen ve bağırsaklarınızın temizlenmesini sağlayan preparatı kullanacaksınız.
- İşlemden önceki gece saat size doktorunuzun önerdiği bağırsak temizleyici preparatın dışında herhangi bir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
- İşlemin yapılacağı sabah ( eğer varsa) zorunlu olarak almanız gereken ilaçlarınızı ( diyabet, tansiyon, bronşit, astım, kalp ilaçları, gibi)az miktarda suyla saat 08:00’den önce alınız
- İşleme geleceğiniz sabah doktorunuz tarafında yazılan lavmanınızı yanınızda getiriniz.
- Kolonoskopi işlemini yalnız gelmeyiniz. İşlemden sonra en az 6 saat araç kullanmayınız. Dikkat gerektiren işler yapmayınız.
- Bağırsağınızın iyi temizlenmesi için ilacı tarif edildiği gibi kullanınız. Aksi durumda kolonoskopi işleminiz yarım kalır ve bu hazırlığı tekrarlanmanız gerekmektedir.
Kolonoskopi Nasıl Uygulanmaktadır ?
Her iki bacak göğse doğru çekilerek, sola yana yatar pozisyonunda muayeneye başlanıyor. Hastaya anestezi hekimi eşliğinde, derin uyku dalmasını sağlayan yüzeyel anestezi veriliyor.
Hasta tam olarak uyuduktan sonra, uzman doktor, kolonoskop cihazını önce kalın bağırsağın son kısmına (rektum) doğru ilerletiyor. Bundan sonra kolonoskop ile hava verilerek, bağırsak şişiriliyor ve bağırsak iç yüzeyinin görünür hale gelmesi sağlanıyor.
Kolonoskop ileri doğru itilerek, ince bağırsak ile kalın bağırsak birleşim yerine kad
ar olan tüm kalın bağırsak bölümleri inceleniyor. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. En son kalın bağırsaktan ince bağırsağa da geçilerek ince bağırsağın son kısmı olan terminal ileum da inceleniyor.
Doktor, kolonoskopi işlemi sırasında karşılaştığı normal olmayan oluşumları (polip gibi) kolonoskop yardımıyla çıkarabiliyor. Uygun ve gerekli görüldüğü durumlarda, hastanın şikayetleri de gözönünde bulundurularak bağırsağın çeşitli yerlerinden biyopsiler de alınabiliyor.
İşlem bittikten sonra verilen ilaçların etkisinin geçmesi ve hastanın bilincinin işlem öncesi hale dönmesi amacıyla hasta, derlenme odasına alınıyor.