Göz Çevresi Estetiği Sorunları ve Tedavileri

Göz ve çevresi iletişimde ilk dikkat çeken, yüzümüzün en önemli unsurlarından estetik algısında en belirleyici noktadır. Kadınlar çoğunlukta olmakla beraber hem estetik hem de fonksiyonel kaygılarla erkeklerde göz çevresi estetiklerine sıklıkla başvurmaktadır. Göz çevresinde karşılaşılan sorunları , sebeplerini ve tedavi yöntemleri kısaca şöyle açıklanabilir;

ÜST GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

Üst göz kapağı deri yapısı olarak vucutta en ince ve dolayısıyla elastikiyetini kaybetmeye en yatkın bölgedir. Estetik cerrahinin en sık yapılan operasyonu bu nedenle üst göz kapağı estetiğidir.Zamanla sarkan üst göz kapağı derisi gözün görme fonksiyonunu engellemeye kadar gidebileceğinden fonksiyonel olarak da gerçekleştirilmesi gereken bir işlem olabilmektedir. Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle yapılabilecek tedaviler mevcuttur. Kısaca göz atmak gerekirse;

Cerrahi Olmayan Üst Göz Kapağı Tedavileri;

Plexr (plazma pen) tedavisi ile ciltte noktalar şeklinde yanıklar oluşturularak cildin kendini iyileştirmesi yöntemi kullanılarak ciltte bir miktar sıkılaşma sağlanabilir.

Prp ve göz çevresi için özel üretilmiş ürünlerle mezoterapiler uygulanarak göz çevresinde iyileşmeler sağlanabilir.

Fraksiyonel lazerler ve cilt altına karbondioksit gönderen cihazlar yoluyla tedaviler uygulanabilir.

Ancak bu tedavilerin hiç biri kalıcı ve kesin çözüm sağlayacak tedaviler değildir. Yeni başlamış deformasyonlarda bir süreliğine toparlanma sağlayabilse de daha ileri seviyede cilt fazlalığı oluşmuş, sarkmış üst göz kapakları için tek kesin çözüm cerrahi olarak fazla derinin alınmasıdır.

Üst Göz Kapağı Cerrahisi ( Üst Göz Kapağı Ameliyatı)

Üst göz kapağında en sağlıklı ve kesin çözüm sağlayan yöntem fazla derinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. En sıklıkla yapılan estetik cerrahi işlemdir. Klinik şartlarda yapılabilir ancak steril hastane ortamında yapılması çok daha sağlıklı olacaktır.

İşlem oldukça kolay ve kısa süren bir işlemdir. Öncesinde bir klinik değerlendirme yapılarak hastaya olası riskler, süreç ve sonuçları hakkında bilgilendirme sağlanır. Hasta steril ameliyathane şartlarına hazırlandıktan sonra işlem gerçekleştirilir. Ortalama işlem süresi 40-60 dakika kadardır. Lokal anestezi ile yalnızca bölge uyuşturularak yapılır , hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı, acı vs. hissetmez. Çok gerekli durumlarda yada hastanın isteği doğrultusunda hafif bir genel anestezi ile uyutularak da yapılabilir. İşlem sırasında gerekli ölçümler yapılarak fazla deri simetrik olarak çıkarılır estetik şekilde dikilir. Kalıcı dikiş kullanılır ve 7 ila 10 gün arasında dikişler alınır.

Ameliyat sonrası süreçte 5 ile 7 günde iyileşme sağlanmış olur. 2 gün soğuk uygulama yapılması istenir. 48 saat su ile temas etmemesi sağlanır. Antibiyotikli kremler kullandırılır. İlk 2-3 gün şişlik morluk oluşması beklenir. Ağrı beklenmez. Göz kapağı derisinde iyileşme çok hızlı sağlanır. Genellikle 1 hafta sonunda iyileşme sağlanmış olur. Dikişler alındıktan sonra iz giderici kremler tavsiye edilir ve 3 ay kullanılması faydalı olacaktır.

İz kalması en çok merak edilen konulardan biridir.İzler göz kapağının katlanma bölgesine yerleştirilir bu nedenle gözler açıkken belli olmaz. Kişinin deri yapısına göre değişmekle beraber iz kalması beklenmez. İşlemin tamamen iyileşip şeklinin oturması 6-9 ayı bulmaktadır.

Bu işlem mutlaka alanında uzman Plastik Cerrah yada Oküloplastik Cerrah tarafından yapılmalıdır.

ALT GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

Göz altları estetik işlemlerde en problemli alanların başında gelir. Alt göz kapaklarında karşılaşılan sorunlar göz altı morlukları , kırışıklık ve torbalanmadır. Bu sorunlar yüzde 80 genetik kaynaklı olmakla birlikte beslenme, uyku düzeni ve olumsuz yaşam şartları ile de artış gösterebilmektedir.

Göz Çevresi Morlukları Tedavileri ve Göz Altı Işık Dolgusu;

Göz çevresi morluklarının kesin ve kalıcı bir çözümü olmamakla beraber bazı yöntemlerle iyileşmesi sağlanabilmektedir.

Göz altında hacim kaybı, çukurlaşma dan kaynaklanan bir koyu renk görüntüsü oluşuyorsa en efektif çözümü göz altı ışık dolgusu dur. Çukurlaşan yer yeterli derecede ışık alamadığından koyu renk gölge görüntüsü oluşmaktadır. Dolgu ile yükseltilerek yeterli ışığı alan bölge hem düzelmiş hem aydınlanmış olur. Bu nedenle bu işleme ışık dolgusu ismi verilmiştir. Göz altı hassas bir bölgedir. Göz altı için özel üretilmiş yumuşak dolgular hassasiyetle uygulanmalıdır. Aksi takdirde torba görüntüsü yada farklı sorunlar gelişebilmektedir. Uzman hekim tarafından özenle uygulama yapılmalıdır.

Bunun dışındaki göz çevresi morlukları özel ürünlerle yapılacak mezoterapi işlemi ile daha iyi hale getirilebilir. Prp ile kombine edilerek çok daha iyi sonuçlar alınabilir.15-21 günlük periyotlarla en az 3 seans uygulama yapılmalıdır. Gerekli hallerde 5-6 seans uygulama yapılabilir.6 ayda bir tekrarlanabilir.

Göz Altı Torbaları ve Kırışıklıkları;

Göz altı torbaları erken yaşlarda da görülmekle beraber özellikle ilerleyen yaşlarda
kişileri rahatsız edecek bir sorun haline gelebilmektedir. Sürekli yorgun ve uykusuz görünmek kişilere hem estetik hem de zamanla fonksiyonel sıkıntılar yaratabilmektedir.

Göz altı torba ve kırışıklıkları belli bir sınırın üzerinde ise, en kesin tedavisi cerrahidir. Cerrahi sınırın altında ise bazı tedavilerle iyileşme sağlanabilir. Bunlar lazerlerle yapılan tedavilerin yanı sıra radyofrekans yöntemi ve özel mezoterapilerle gerçekleştirilebilmektedir.